Тракийски университет и община Чирпан започват съвместна работа

Тракийският университет и община Чирпан започват съвместна работа по дейности насочени към образованието и бъдещето кариерно развитие на младежите от общината, стана ясно на работна среща между ръководствата на двете институции.
Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков представи новите 5 специалности , които разкрива висшето училище и сподели, че срещите му с кметове на общини и представители на бизнеса целят новите специалисти да имат добри практически умения,което да им гарантира добро кариерно развитие. Две от новите специалности – „Етерично-маслени култури“ и „Местни финанси“ могат да срещнат широко развитие при зрелостниците от града на Яворов, имайки предвид множеството лавандулови масиви и острата нужда от обучени кадри в общинска администрация, заявиха от ръководството на общината.
Бяха обсъдени и всички други направления и специалности: „Залагаме на доказани специалисти-преподаватели при теорията и на нови млади кадри, обучени в Европа в упражненията, ще допуснем и хора от практиката и бизнеса да станат част от учебния процес“, заяви доц. Ярков.
Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов покани Тракийския университет да представи своите факултети и специалности на 5-ти март , в Голямата зала в сградата на общината, където ще бъде организиран Ден на отворените врати за чирпанските 12-класници.
Конструктивният диалог между двете институции допринесе и до бъдещо разивтите на амбициозни проекти като разкриване на нови специалности в средните училища, които да са тясно свързани с направленията на Тракийския университет, който пък може да помогне на гимназиите със специализирани преподаватели.“Това може да трасира пътя община Чирпан да ви подготвя едни бъдещи студенти и когато университетът е силен на регионално ниво ще ни даде шанс да задържим нашите деца тук. Вие , от Тракийския университет, отваряте ветрилото за сътрудничество! “, каза кметът на общ. Чирпан Ивайло Крачолов.
Бяха обсъдени идеи и за изнесени курсове за следдипломно обучение на територията на града, както и съвместен проект със СНЦ „Зелени балкани“- за изграждане на база в богатата на флора и фауна местност „Ягъч“.
На срещата присъстваше и Стратия Чалев-представител на Студентски съвет към ТрУ и член на Настоятелството на университета, който предложи студентите да участват активно в Дните на отворените врати и да запознават зрелостниците със специалностите и тяхната специфика. И тъй като е във волейболния отбор на Тракийския университет , Чалев получи предложение от г-н Крачолов да организират приятелски турнири по волейбол с гимназистите, което ще постави началото на естествената връзка между тях.