Aspiriin – Aspiriin vedeldab verd ja takistab hüübimist.

Aspiriin – Aspiriin vedeldab verd ja takistab hüübimist.

Lisaks valule rinnus on ka muid seotud sümptomeid, mis vajavad arsti tähelepanu ja hindamist. Need sisaldavad:Eelseisva hukatuse või ärevushoo tunneÕhupuudusPearinglusTugev higistamineIiveldus ja/või oksendamine koos kõhuvaluga (võib olla ainus sümptom naistel)Nõrkus/väsimus

Mõned märguandvad märgid, et inimesel on stenokardia, on pigistav tunne rinnus koos valuga, mis kiirgub mööda lõualuud või mööda käsivart alla. Kui inimene kogeb mõnda neist nähtudest ja sümptomitest esimest korda, peab ta hindama viivitamatult kiirabi. Kui sümptomid on südamega seotud, annab arst juhiseid või ravimeid, mis aitavad sümptomeid leevendada. Arst selgitab ka, mida teha, kui sümptomid püsivad või süvenevad.

Mis on stenokardia ravi?

Stenokardia ravimeetodid jagunevad mitmesse erinevasse kategooriasse. Ebastabiilse stenokardiaga inimesed suunatakse tavaliselt protseduurile, mis avab veresooned tagasi. Seda nimetatakse koronaarstentimiseks. Kui stenokardia on stabiilne, võivad ravimid koos elustiili muutustega aidata haigusseisundit kontrollida. Vaatame erinevaid ravikategooriaid:

Stenokardia raviks kasutatavad ravimid

Nitroglütseriin – see ravim on nitraat, mis avab kiiresti veresooned ja võimaldab vajalikul verel südamesse voolata.Aspiriin – Aspiriin vedeldab verd ja takistab hüübimist. See aitab kaasa verevoolule ja aitab ära hoida südameinfarkti.Vererõhuravimid – kaltsiumikanali blokaatorid, beetablokaatorid ja AKE inhibiitorid aitavad lõdvestada veresooni, alandades vererõhku ja suurendades verevoolu vajalikesse piirkondadesse.Statiinid – need on ravimid, mis alandavad kolesterooli ja takistavad veresoonte ummistumist.

Stenokardia korral kasutatavad protseduurid

Stendi paigaldamine – seda protseduuri tehakse ambulatoorselt. Patsient paigutatakse terveks päevaks haiglasse ja viiakse südame kateteriseerimise laborisse. Pärast ettevalmistamist sisestab arst kateetri kubemearterisse. Värvaine süstitakse arteritesse, et leida kõik kitsendatud või blokeeritud alad. Balloon asetatakse läbi kateetri ummistuspiirkondadesse ja seejärel täidetakse. Seda nimetatakse angioplastikaks. Probleemsetele piirkondadele paigaldatakse traatstent, mis hoiab veresooni ka pärast õhupalli tühjendamist lahti. (Vt joonis 3)

Joonis 3: Angioplastika pilt

Nature.com loal

CABG (koronaararterite šunteerimine) – tõsise ummistuse ja kroonilise ebastabiilse stenokardia korral võib patsiendi suunata südamekirurgi juurde šunteerimiseks. See protseduur on avatud südameoperatsioon, kus üks või mitu veresooni asendatakse siirdamisega mujalt kehast.

Elustiili muudatused

Dieedi muutusedHarjutusSuitsetamisest loobumineAlkoholi tarvitamisest loobumineVajadusel kaalulangusStressi juhtimineRavige diabeeti, kõrget kolesterooli, kõrget vererõhkuTugirühmad

Järeldus

Rindkerevaluga patsiendid võivad teatud muudatustega elada normaalset tervet elu. Stenokardia on seisund, mida saab ravida ravimite ja elustiili muutustega. Kui sümptomid on rasked, on oluline kohe arstiabi otsida. Valu rinnus ei ole alati südamega (südamega) seotud, kuid ainult arst saab sümptomeid õigesti diagnoosida.

Märkus. – See artikkel on külaline, mille postitas Tim, LloydsPharmacy.com tervishoiutöötaja. Kas soovite esitada külalispostituse? Lugege HealthResource4u külaliste esitamise juhiseid.

Tuulerõuged: määratlus ja kliiniline pilt

Sisukord

Tuulerõuged: määratlus ja kliiniline pilt Põhjused ja tüsistused Haiguse algus ja edasikandumine Tuulerõugete ravi Järeldus Foto autor: F Malan/CC BYTuurõuged (vöötohatis) – põhjused, ülekandeviis ja ravi 2

Tuulerõuged (tuulerõuged) on viirushaigus, mille peamiseks sümptomiks on sügelev punane lööve. Alates 1990. aastatest hakati vaktsineerimist selle seisundi ennetamiseks laialdaselt kasutama, on see nüüdseks muutunud haruldaseks. Kui lastel on tuulerõuged tavaliselt kerged, tekivad täiskasvanutel tõsised tüsistused, nagu bakteriaalne kopsupõletik.

Tuulerõuged on nakkav ja väga nakkav haigus. Kui alla 15-aastastel on see kõige tõenäolisem, siis teismelised ja täiskasvanud on samuti selle seisundi suhtes altid. Tuulerõuged on väga nakkav ja võivad levida kokkupuutel haigetega ja vaktsineerimise puudumisel.

Ameerika Perearstide Akadeemia andmetel olid tuulerõuged laialt levinud, umbes 3 miljonit inimest haigestub igal aastal enne vaktsiini kasutuselevõttu USA-s 1995. aastal. CDC hinnangul on tuulerõugete juhtude arv vähenenud peaaegu kaheksakümmend protsenti.

Veel üks oluline fakt tuulerõugete kohta on see, et need, kellel on see haigus, saavad pärast paranemist eluaegse immuunsuse. Kuid viirus võib süsteemis uinuda ja hilisemas elus põhjustada vöötohatist.

Tuulerõuged rasedatel naistel võivad olla seotud lapse tõsiste kaasasündinud puuetega. Naistel, kes kaaluvad rasedust, soovitatakse sageli oma immuunsust vereanalüüsiga kinnitada. Tuulerõugeid põhjustab tuulerõugete viirus. Selle tulemusena on mõnes maailma osas tuntud tuulerõugete viirus.

Selle haiguse tagajärjel tekib mullitüüpi lööve, haiguse lõppstaadiumis tekib kokku 250–500 sellist villi. Rõugejäljed paranevad üldiselt ilma armistumiseta. See on õhu kaudu leviv haigus ja levib kokkupuutel nakatunud inimesega. Inimene on nakkav kaks päeva enne lööbe tekkimist ja on nakkav veel 4-5 päeva. Kui kahjustus on koorikuga kaetud, ei saa nad enam teist inimest nakatada. Nõrga immuunsüsteemiga inimesed võivad olla nakkav kauem. Tuulerõugete lööve ilmneb 10–21 päeva pärast seda, kui viirus on haiget nakatanud.

Põhjused ja tüsistused

Tuulerõuged on põhjustatud VZV-st ja inimesed võivad nakatuda nakatunud inimestega. Tuulerõuged on väga nakkav haigus – ligi 90 protsendil tuulerõugeteta vaktsineerimata inimestest on sellele viirushaigusele kalduvus.

Tuulerõuged levivad samamoodi nagu teised viirushaigused. Nakatunud inimese ninast ja suust erituvad tilgad eritist köhimise ja aevastamise kaudu. Neid hingavad ümbritsevad inimesed sisse ja kui saastunud vedelik satub objektile, võib see muutuda ka nakkusallikaks.

Tuulerõuged vöötohatisest

Tuulerõugetesse võib nakatuda ka vöötohatisega inimene, kuigi nakatumine ei ole vastupidine. Inimesed, kes pole kunagi seda haigust põdenud või keda ei vaktsineeritud, võivad sel põhjusel haigestuda tuulerõugetesse.

Tuulerõuged: algus ja nakkus

Sümptomid tekivad 7-21 päeva pärast kokkupuudet viirusega ja haigus on kõige nakkavam päev pärast lööbe tekkimist, kuni 7 päeva või kuni lööbe moodustub koorik ja see kuivab. Tuulerõuged kestavad 5-7 päeva. Tuulerõugeviirus levib kergesti siis, kui nakatunu villid sügelevad ja murduvad üsna kergesti lahti. See võib saastada avatud pindu või käegakatsutavaid esemeid ja viirus võib edasi kanduda, puudutades eset või pinda ja seejärel teie nägu.

Viirus nakatab miljonite pisikeste tilkade kaudu, mis väljuvad nakatunud inimese aevastamise või köhimise ajal. Inkubatsiooniperiood on tavaliselt umbes 14 päeva, kuid see võib ulatuda 7-21 päevani.

Tuulerõuged: riskid

VZV põhjustatud tuulerõuged võivad levida väga kiiresti ning viirus kandub edasi otsesel kokkupuutel lööbega või köhimise ja aevastamisega hajuvate tilkade kaudu. Selle haigusega nakatumise oht on suurem:

Kui patsient ei ole varem tuulerõugeid põdenudKui ta ei ole tuulerõugete vastu vaktsineeritudTa elab koos nakatunud laste/inimestega

Enamik inimesi, kellel on tuulerõuged või on selle vastu vaktsineeritud, on selle suhtes immuunsed. Vähesed inimesed haigestuvad tuulerõugeid rohkem kui üks kord. Selle haiguse kordumisel on iseloomulikud vähesed villid ja kerge palavik või palavik puudumine ning sümptomid on leebemad.

Tüsistused

Kui lapsed paranevad tuulerõugetest probleemideta, võivad haigused olla rasked rasedatel naistel, vaktsineerimata vastsündinutel ja neil, kellel viirust varem ei olnud. See hõlmab teismelisi, täiskasvanuid, nõrgenenud immuunsusega inimesi ja ekseemiga nakatunud inimesi.

Tõsiste tüsistustega inimesed võivad vajada haiglasse pöördumist. Tuulerõuged võivad teatud juhtudel põhjustada haiglaravi ja surma. Kuid vaktsiini kasutuselevõtuga on selle tüsistuse tõenäosus märkimisväärselt vähenenud.

Foto autor: Johnny McCullagh / CC BY

CDC andmetel on tuulerõugetega seotud tüsistused järgmised:

Liigeste haigusedDehüdratsioonKopsupõletikVerejooksu probleemidInfektsioon/ajupõletik – entsefaliit, väikeaju ataksiaLuuinfektsioonidNaha bakteriaalne infektsioonToksilise šoki sündroomPehmed koed lastel, sealhulgas Strep A infektsioonidRasedad naised, kellel pole kunagi tuulerõugeid põdenud, peavad olema ettevaatlikud, samuti need, kes on vastuvõtlikud tüsistustele, sealhulgas imikud, teismelised, täiskasvanud ja immuunsüsteemi puudulikkusega inimesed.Verevoolu infektsioonid/sepsis

Haiguste ja edasikandumise algus

Tuulerõugete tüüpiline sümptom on sügelev lööve, vedelikupõhised villid ja võimalikud koorikud. Lööve võib ilmneda esmalt näol, seejärel rinnal ja seljal.

Seejärel levib lööve ülejäänud inimkehale, sealhulgas alajäsemetele, suhu ja silmalaugudele.

Haiguse korral kulub üks nädal, enne kui villid muutuvad kärnadeks. Tüüpilised sümptomid, mis ilmnevad paar päeva enne lööbe tekkimist, on järgmised:

PalavikSöögiisu kaotusVäsimusPeavalu

Tervetel inimestel tuulerõugete tüsistusi ei esine. Tüsistusi võivad tekkida patsiendid, kellel on juba olemasolev haigusseisund, nagu HIV/AIDS või vähk, ja need, kellel on siirdatud või kes saavad keemiaravi või teatud ravimeid. Sellest haigusest tulenevad tüsistused hõlmavad A-rühma streptokokkinfektsioone ja sepsist, aga ka dehüdratsiooni, seega tuleb nendel rindel olla ettevaatlik. VZV viirus on seotud herpesviirusega.

Infektsiooni etapid

Seal on kolm etappi.

Esimene aste

See algab väikeste sügelevate punnide ilmnemisega

Teine etapp

Siin muutuvad punnid vedelikuga täidetud villideks.

Viimane etapp

Selle faasi ajal ilmub punnidele koorik. Lisaks tekivad sügelevad koorikud ja palavik, peavalu, kuiv köha ja isutus.

Algfaas

Sümptomite alguses võib täheldada järgmisi sümptomeid:

PalavikHalb enesetunneValutavad lihasedSöögiisu kaotusIiveldus

Tuulerõugete tavaline sümptom on sügelev lööve, mille raskusaste on väga erinev. Kuigi mõnel patsiendil võivad olla mõned laigud, on teised üle kogu keha kaetud. Tekivad laigud, sh klastrid ülemistel jäsemetel, jäsemetel, rinnal, kõhul ja kaenlaalustes.

Need punased laigud sügelevad alguses palju ja muutuvad seejärel laikudeks, mille peal on villid. Kahe päeva jooksul hakkavad villid kuivama, kuna tekib koorik. Veel kümne päeva pärast langeb koorik maha. Laigud võivad tekkida suus, peopesal ja mujal. Terve tsükli jooksul võivad tekkida ka uued laigud.

Edasikandumine

Tuulerõugetega inimene võib haigust levitada paari päeva jooksul enne lööbe tekkimist, kuni kõik tema tuulerõugete villid on 5–7 päeva jooksul muutunud kärnadeks. Pärast kokkupuudet tuulerõugete ja/või vöötohatisega kulub kaks nädalat (10 kuni umbes kakskümmend üks päeva), enne kui inimesel tekib see haigus.

Seda nakkushaigust võib nakatunud inimene edasi kanda köhimisel või aevastamisel tekkivate piiskade kaudu. Kokkupuude nakatunud inimesega võib samuti põhjustada selle haiguse levikut.

Tuulerõugete ravi

Ärahoidmine

Foto autor: Amazon

Tuulerõugete ennetamine on võimalik ainult vaktsiini saamisel. Selle haiguse eest kaitsmiseks antakse inimesele kaks vaktsiiniannust. See vaktsiin on ohutu ja seda põdevad inimesed tavaliselt tuulerõugeid ei haigestu. Isegi kui mõnel harval juhul juhtub, on tuulerõugete sümptomid vähesed ja väga kerged.

Ravi kodus

Sümptomite leevendamiseks kodus ja edasise seisundi halvenemise (nt nahainfektsioonid) vältimiseks võib kalamiinikreemi hõõrumine ja kolloidsete kaerahelbedest vannitamine aidata sügelust leevendada. Sõrmeküüned tuleb lõigata lühikeseks, et vältida kriimustustest tingitud sügelemist.

Mis puutub OTC-ravimitesse, siis peate kasutama mitte-aspiriini ravimeid, nagu atsetaminofeen. Ärge kasutage aspiriiniga seotud ravimeid, kuna see põhjustab Reyesi sündroomi, rasket maksahaigust, mis võib lõppeda surmaga.

Millal helistate arstile removio ei tööta?

Peate helistama arstile, kui:

Isik on tõsiselt kahjustatudTa on alla 1 aasta vanaTa on vanem kui 12 aastat vanaKannatab nõrgenenud immuunsuse allTal on palavik üle 102 kraadi FraseTugev köha ja mõningane kõhuvaluTal on palavik, mis kestab kauem kui 4 päevaÄärmuslik haigusNõrkus ja segadus püsti tõustesKange kaelHingamisraskusedLööve ja verejooks/verevalumidLööbed kehas muutuvad soojaks või õrnaks ja lekivad mäda, mis viitab bakteriaalsele infektsioonile

Tervishoiuteenuse osutaja võib teid ravivõimaluste osas juhendada. Tuulerõugeid diagnoositakse üldiselt nähtavate sümptomitega. Arst kontrollib palavikku ja võib nõuda vereanalüüsi. Teste võib soovitada ka rasedatele emadele, vastsündinutele, elundisiirdamist ootavatele inimestele ja HIV-AIDS-i põdejatele.

Seal on kaks peamist testimise tüüpi:

Antikehade testimineViiruse testimine

Antikehade testimine otsib antikeha IgM-i, mis vabaneb vastusena infektsioonile.

Viiruse testimine hõlmab vedelike kogumist villidest ja DNA testimist proovis või mikroskoobi kasutamist infektsiooni visualiseerimiseks

Viirusevastast ravimit Acyclovir kasutatakse tuulerõugete raviks. See ravim toimib kõige paremini umbes 24 tundi pärast lööbe tekkimist. Teised tuulerõugete vastased viirusevastased ravimid on famtsükloviir ja valatsükloviir.

Järeldus

Tänu vaktsineerimisele ei pruugi tuulerõuged enam ohuks olla, kuid see on probleem neile, kes kannatavad nõrga immuunsussüsteemi või olemasolevate haigusseisundite all. Kui vajate haiglaravi, pidage nõu oma tervishoiutöötajaga ja võtke palju vedelikku. Arstiteadus on arenenud nii kaugele, et inimesed saavad järgida ka ettevaatusabinõusid. Kui teil tekib see haigus, valige ennetus ja kiire ravi.

Neile, kes on huvitatud oma perekonna ajaloo jälgimisest, on DNA-testimine ideaalne tee. Tuntud ka kui geneetiliste esivanemate testimine või geneetiline genealoogia, võimaldab see inimestel liikuda perekonna anekdootidest või ajaloolistest dokumentidest mööda, et tegelikult välja kaevata, mis on nende DNA-s kinni, ja elada kauem. Ei tea, kas geneetiline testimine on midagi, mida võiksite proovida? Seejärel lugege edasi, et teada saada, mida DNA-testimine endast kujutab, milliste testide tüübid, kulud, tulud ja riskid on seotud ning kuidas alustada.

DNA testimine: mis see on?

Sisukord

DNA testimine: mis see on?DNA-testide tüübidKuidas igat tüüpi testid toimivad.Teie jaoks ideaalse testi valimine DNA-testimisega alustamine Milline DNA-test on parim?DNA-testide maksumusDNA-testide eelised DNA-testimise riskidJäreldus

Neil, kes on huvitatud ja soovivad rohkem teada perekonna ajaloo või sugupuu kohta, on mõttekas minna DNA-testi tegema.