Кметът Живко Тодоров дари кръв за нуждаещи се

В кампанията „Да бъдеш герой е в твоята кръв“ се включи днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя е организирана от Сдружение “Самаряни”, Сдружение Моята еОбщина и Районен център по трансфузионна хематология (РЦТХ)- Стара Загора и се провежда в периода от 30 март до 5 април 2020 г.
Тодоров пристигна в Районния център и премина през всички процедури по дезинфекция, мерене на температура, провеждане на интервю и т. н.
„Включих се в тази кампания, защото въпреки извънредното положение, трябва да бъдем солидарни. Тази кръв за някои означава живот. Трябва да се радваме, че сме здрави и да помагаме, когато можем. Трябва да сме съпричастни с каузата, в крайна сметка животът продължава“, сподели Живко Тодоров. Заедно с него в кампанията се включи и секретарят на Общината Делян Иванов.
„Призоваваме хората да даряват кръв и след тази кампания, защото кризата няма да свърши скоро, а ще имаме нужда от кръв“ каза д-р Петя Матеева, директор на Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора. По думите й имало желаещи да даряват, само за месец март са минали 78 безвъзмездни кръводарители.
Кръводаряване се извършва всеки делничен ден от 7.30 до 17.30 часа в Районния център. За да няма струпване на много хора на едно място, в сградата не се допускат придружители на кръводарителите, а самите те влизат максимум по двама. Създадена е стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки кръводарител, както и на персонала. Всички служители в РЦТХ – Стара Загора са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.