Без такси

Определени категории лица да се освободят от заплащане на някои видове местни такси – този въпрос ще разгледа местния парламент на Стара Загора. В съответствие с препоръките на националния оперативен щаб са преустановени посещенията в детски градини и ясли и затова такса за услугата не следва да се заплаща – считат общински съветници.
Като допълнителна мярка за ограничаване на отрицателното социално и икономическо въздействие на наложените противоепидемични мерки и обявено извънредно положение в страната върху семейства с малки деца, ползващи услугата детска кухня, те предлагат да се приеме и решение, с което да освободят от заплащането на местна такса ползвателите на услугата детска млечна кухня за периода на обявеното извънредно положение и действие на съответните противоепидемични мерки.

Таксите, платени за ползване на услугата през м. април, не следва да се връщат, а да се прихванат с плащания за ползване на услугата в бъдещ период.
Целесъобразно е за времето на обявеното извънредно положение и действието на противоепидемичните мерки от заплащане на местни такси да бъдат освободени и ползвателите на услугата домашен социален патронаж и диетичен стол

С оглед съобразяването с условията на противоепидемични ограничения и завишени изисквания за биологична сигурност, в които извършват дейността си звената, които предоставят социалните услуги детска кухня, домашен социален патронаж и диетичен стол и за допълнително стимулиране на пряко, ангажираните с работата служители, следва да се осигури възможност за изплащане на допълнително трудово възнаграждение. То да бъде в размер на 100 лв за всеки – се казва в предложението на общинските съветници.