Еднократна финансова помощ

43 семейства от Стара Загора, приоритено с деца до 14 години, ще получат еднократна помощ от 375 лв. Обхватът на целевите групи, на които приоритетно ще се отпуска тази подкрепа, се разширява с цел да се намалят негативните последици върху семействата с деца, които изпитват финансови затруднения заради извънредното положение.

В Дирекция за социално подпомагане са подадени 129 заявления за еднократна помощ. От нея могат да се възползват преимуществено семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите няма право на платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск, поради невъзможност да работят от вкъщи. Същите права имат и родителите, които сами отглеждат децата си.

Еднократна помощ от 375 лв. ще се изплаща на семейства, които не са получавали помощ на същото основание през 2020 г. Кандидатите не трябва да имат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др. На 55 души е отказана еднократната помощ.

За помоща могат да кандидатстват всички останали нуждаещи се лица и семейства, които изпитват затруднения за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности по време на извънредната ситуация, причинена от разпространението на вируса Covid-19.