В местната болница в Стара Загора вече се използват предпазни маски за медицинския персонал срещу COVID -19 на базата на маски за шнорхелинг, адаптирани от българския екип Air Collective

Двадесет и пет медици от КАИЛ, УМБАЛ “Проф др Стоян Киркович” АД вече използват специализираните маски, които наскоро българския екип от Air Collective адаптира за ново предназначение и вече дари на над 10 болници в страната.

До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди подобни адаптирани маски, които да предпазват болнични специалисти.

Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, от средата на месец март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия
в две направления – специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти.

Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.

“Въпреки първоначалното стъписване поставяйки си необичайния за ежедневието ни маска /шлем, се установява че се понасят много добре,” споделя доц. д-р Георги М. Арабаджиев, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД в Стара Загора. И продължава: “Притискането на лицето е много по – слабо в сравнение с комбинацията, маска с два ластика, прилепващи очила с широк ластик или пластмасовия прикрепващ механизъм на тежките шлемове”, допълва д-р Арабаджиев.
Според него “изключително съществен факт е че поставена веднъж маската /шлема не се разместват, колкото и да се изпотяваш, и каквито и движения да извършваш. А това е от голямо значение при контакт с пациентите”.

Екипът вече получи множество потвърждения за добра защита срещу COVID-19 медицински персонал в страната.