Районен съд – Стара Загора постанови присъда по дело за нарушаване на карантина от мъж, завърнал се от чужбина

Районен съд – Стара Загора присъди наказание от четири месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което отложи с изпитателен срок от три години, както и наказание „глоба“ в размер на 10 000 лева, на К. И. от гр.Стара Загора.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 11.04.2020 г. в гр.Стара Загора нарушил мерките, издадени против разпространението или появата на заразна болест по хората във връзка с усложняваща се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, след като бил поставен под карантина с предписание от Столична регионална здравна инспекция, като не изпълнил задължението си да не напуска адреса, на който посочил, че ще пребивава в предписания срок за карантина, и деянието е извършено по време на извънредно положение.

Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза, поради което първоначално определеното му наказание в размер на шест месеца „лишаване от свобода“ бе намалено с една трета.

В хода на разследването е установено, че подсъдимият се завърнал от Германия и пред здравните власти посочил, че ще пребивава на адреса на баща си по време на задължителната карантина. При извършена от полицейски служители рутинна проверка, подсъдимият не бил открит на посочения от него адрес. Органите на властта успели да се свържат с мъжа по телефона, а по време на разговора той обяснил, че се намира в квартала и помага на свои роднини. Малко по-късно се прибрал пеш, движейки се без поставени предпазни средства.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.