С 500 лв. се е свило месечното потребление

С 500 лв. се е свило месечното потребление на българите по време на COVID-19. Пандемията е оказала негативно влияние върху работния живот на 54% , показват данни от проучване за потребителските навици по време на коронакризата.

Близо 63%  са запазили работното си място, но значително понижение е отчетено в месечните разходи (64%) и доходи (42%). От началото на епидемичната обстановка месечното потребление се е свило с 500 лв. (52%), което е сериозен показател за модификацията и на бъдещите покупателни разходи на гражданите.
74 % са ограничили посещаването на ресторанти , пътувания и почивки (54%), фитнес и козметични процедури (37%), както и от закупуването на храни, които не са от първа необходимост (24%). Значителен брой анкетирани са се възползвали и от предишни спестявания (25%) и помощ от приятели или роднини (21%), за да покрият разходите си по време на COVID-19. Това са някои от любопитните резултати от пазарно проучване, проведено сред 1000 независими участници, анализиращо финансовите им навици. Изследването е на една от водещите компании за кредитиране в България
В него се отбелязва също, че бъдещото планиране на финансите вече е приоритет за близо 30% от българите, а очакваните разходи ще бъдат фокусирани върху учебната година (26%) и планирани ремонти в дома (16%).
Друг акцент са потребителските кредити и нагласата спрямо тях по време на пандемия.  32% от отговорилите продължават да разчитат на кредити и планират да кандидатстват за такъв в следващите 4 месеца. Резултатите показват също, че потребителите (57%) предпочитат да направят собствен анализ на фирмите, предлагащи кредити, преди да използват услугите им. Едва 20% от тях са дали отговор, че остават лоялни на сегашната си компания и не смятат да променят избора си.