Почетен знак за директора на РИМ – Стара Загора

Проф. Наско Василев връчи днес Почетен знак на областния управител на директора на РИМ – Стара Загора, гл.ас. Петър Калчев. На тържествената церемония присъстваха зам. областните управители арх. Банко Банов и Любомир Желев, служители на музея и на Областна администрация, журналисти.

Петър Калчев получава отличието за изключителните му заслуги за развитието на музея и за превръщането му в културно средище с национална значимост. То се връчва и във връзка със 115-годишнината от създаването на РИМ – Стара Загора.

Целият професионален път на Петър Калчев е преминал в старозагорския Исторически музей. Той започва работа там като уредник в отдел „Праистория“ през 1981 г. В периода 1999-2006 г. и от 2015 г. до този момент е директор на културната институция. Посветил е на историческата наука 40 години от своя живот. Има десетки ценни научни публикации в областта на                                                        праисторията. Участвал е в редица археологическите проучвания и разкопки, допринесли за обогатяване на културно-историческото наследство на региона.

При връчването на Почетния знак проф. Василев благодари на г-н Калчев за всеотдайната му работа за един от най-старите и богати на експонати музеи у нас. Той напомни, че в РИМ се съхраняват над 150 000 артефакта, някои от които на повече от 6000 години.

Приемайки отличието, Петър Калчев заяви, че то е чест за него. „Тази награда не е само за мен, тя е за целия колектив, за хората, с които работим заедно от дълги години. Благодарение на тях старозагорският музей е сред най-добрите, а посетителите му от страната и чужбина нарастват с всяка година“, каза директорът на РИМ.