“Да! За живот”

Българи прекосиха Атлантика със създадена от тях гребна лодка. Кампанията е на баща и син – Стефан и Максим Иванови, които с невероятното си постижение искат да привлекат общественото внимание към кампанията “Да! За живот”. Тя цели да насърчи донорството.

Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос (Карибски острови) в 12:00 ч. местно време на 6-ти октомври 2020г. след като премина 4,444 морски мили (8,230 километра) за 105 дни в океана.

Това е и първото прекосяване на Атлантическия океан, с гребна лодка от изток на запад, през сезона на ураганите (юли – октомври). Лодката прави една спирка за още 9 дни на остров Ланзероте, (Канарски острови), за да могат гребците, да ремонтират автопилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд, който са построили сами за целта на експедицията.

Когато отплават на 14 юни 2020г. от Портимао, Португалия, Макс е само на 16 години и 293 дни, което го прави ,,Най-младия океански гребец в света успешно прекосил океан” според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society. “Каузата ни за прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка е да стимулираме повече хора да се присъедният към нас, като вземат решение да бъдат потенциални донори на органи след смъртта си и споделят решението си със своите близки – така почти всеки може да спаси човешки живот! В момента над 1,150 българи чакат орган за трансплантация”, казват баща и син Иванови.