България ще закупи медицински хеликоптер, предназначен за спешната помощ

България ще закупи медицински хеликоптер, предназначен за спешната помощ и ще се използва за пренасяне на пациенти в тежко състояние, при трансплантации и при масови инциденти. Това съобщи за ТВ СТЗ здравният министър, проф. Костадин Ангелов. Той ще бъде купен с пари от европейските регионални фондове и се очаква да струва 20 млн. лева.

В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Медицинското превозно средство за транспорт по въздух ще бъде използвано при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Предвидено е хеликоптерът да бъде оборудван със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията му.

Купуването на хеликоптерът е част от проект за обновяване на българската спешна помощ, който включва още ремонт на спешните центрове и доставка на 400 нови линейки. През септември миналата година стана ясно, че последният действащ медицински хеликоптер е продаден в чужбина от собственика му – частната компания „Хели ер”. В момента за транспортирането на пострадали могат да се ползват само военни машини.