Даряване на кръвна плазма в Стара Загора

Кръвния център в Стара Загора е в очакване на апарат за производство на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19. Болниците  започнаха да прилагат лечение с плазма на по-тежко болните от коронавирус пациенти. Засега методът дава много обнадеждаващи резултати.
Медицински комплекс Берое – Стара Загора ще предостави на кръвния център апарата за плазмафереза до края на следващата седмица под формата на дарение. След инсталирането на апарата следва обучение на персонала от фирмата – доставчик и едва тогава в Стара Загора ще започне даряването на плазма.
Подробна информация относно изискванията към дарителите на плазма може да намерите в следващите дни в сайта и във фейсбук страницата на РЦТХ – Стара Загора. Областна и Общинска администрация – Стара Загора съдействат за набиране на средства, необходими за допълнително оборудване и консумативи към апарата. Плазмата се извлича от кръвта на донори, които са преболедували COVID-19 и са образували антитела срещу вируса. Процедурата за даряване на плазма се казва плазмофереза. Кръвта на донора минава през апарат, в който се отделят клетъчните елементи на кръвта като еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Те се връщат на донора, защото се възстановяват бавно. Отделя се само плазмата, която е около 55 % от кръвта и съдържа полезни белтъци, минерални соли, антитела и др. Донорите на плазма могат да даряват няколко пъти на месец, защото  всичко, което дава дарителя, се възстановява за 1-2 дни. Добре е даряването да става един месец след боледуването, защото броят на образуваните антитела е по-голям. Един донор с дарената от него плазма може да спаси 3-ма болни.