Пътят на сметосъбирането и оползотворяването на сметта

От 2017 година в Казанлък работи сепарираща система по договор с Община Казанлък за преработка на твърдия битов отпадък на населението в града и населените места. Дневният вход на Община Казанлък в сепарацията е от около 100 тона. Какъв е пътят на сметосъбирането и преработката на боклука, проследи наш екип.

За месец ноември Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ в Казанлък е компостирало на станцията 42 тона материал. Компостиращата станция на Община Казанлък е една от малкото в страната. Целта на целия процес е да бъде оползотворен зеленият отпадък в града и населените места.

Сепарацията работи от 2017 година и е сключила договор с Община Казанлък за преработка на твърдия битов отпадък на населението на общината, разказва Ваня Георгиева – организатор производство на сепарация в Казанлък и пояснява, че дневният вход на Община Казанлък в сепарацията е от около 100 тона, като около 41 процента от входа в системата се оползотворява, а 60 процента отива за депо „Ракитница“.

Общинско предприятие „комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ разполага с 11 камиона за сметосъбиране. Четири от тях са в резерв, предвид на това, че са твърде амортизирани, обяснява управителят на предприятието Теменужка Люцканова.

На ул. „Хан Аспарух“ в началото на годината е изграден един терен с цел да могат да бъдат позиционирани два типа контейнери за смет. На единият от контейнерите е поставена и информационна табела, че в този контейнер се изхвърля единствено и само растителен отпадък.

В заключение Люцканова поясни, че с решение на Общинския съвет всеки един гражданин годишно може да изхвърли до 1 тон безплатно строителен отпадък на депото в село Шейново.