Феноменът “пролетна умора” тормози почти 50% от населението у нас

Феноменът “пролетна умора” тормози почти 50% от населението у нас. Чувството на отпадналост, ленивост и потиснатост много често буди притеснение, че страдаме от някакво заболяване, а не, че просто имаме среща с “пролетната умора”.

Изпратихме зимата, посрещнахме пролетта, а с нея вместо да сме по-приповдигнати и ободрени, се чувстваме отпаднали и уморени. “Пролетна умора”, казват специалистите и дават просто обяснение на странното ни състояние. Зимата е сезонът с краткото слънцегреене, с късия ден. В резултат на което се създават условия в нашия организъм да се произвежда повече мелатонин – така нареченият хормон на съня. А по-малко – хормоните на удоволствието и щастието, какъвто е серотонинът. Пролетната умора не е заболяване, а е състояние на адаптация на организма, свързано със смяната на един сезон с друг. И никак не е трудно да се справим с временният физически дискомфорт.Нашият организъм има нужда от вит.”С”, от вит. „А”, от много микроелементи. Това са основните антиоксиданти” С” и „А”.”

Набавянето на витамините е добре да става чрез консумация на повече плодове и зеленчуци. Приемането на витамини с таблетки понякога крие и известни рискове.

Не всеки обаче в началото на пролетта страда от пролетна умора. Ако все пак усещате вече пролетната умора, можете лесно да се справите с нея.

Хранете се рационално – на често, по-малко с баланс на белтъци, въглехидрати и мазнини. Мислете позитивно. Давайте и приемайте голяма доза любов.

 

Снимка: Агри.БГ