Освобождаване от такса на затворени хотели и ресторанти

Затворените хотели и ресторанти да не плащат „такса за достъп до разпределителната мрежа на база предоставена мощност“ към електроразпределителните дружества , докато обектите им са затворени заради кризата. За това настояват в писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова от българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според БХРА, така наречената такса мощност, ще бъде от голяма тежест за обектите, които са принудително затворени след Заповедта на Министъра на здравеопазването, заради противоепидемичната обстановка в страната във връзка с Ковид 19. „Имайки предвид, че мощностите, които се ползват в обектите в нашия бранш, особено хотелите, са сериозни, сумата, която се заплаща, не е малка, а и е задължително изискуема дори през неактивния сезон, който е повече от 7-8 месеца. Особено голяма е тежестта за заплащане на тази такса за собствениците, които стопанисват обекти, работещи сезонно, но са задължени целогодишно да заплащат такса към електроразпределителните дружества“ се казва в писмото.

В тази връзка от БХРА предлагат да се помисли таксата мощност да бъде намалена или премахната за времето, в което хотели и ресторанти не работят. „БХРА нееднократно сезира различни институции и води преговори с международни и национални браншови организации за мерки за облекчаване на последствията от кризата с Ковид 19. Мерките обаче са недостатъчни и много от собствениците в туристическия бранш са пред фалит, поради разходи, които задължително трябва да покриват, като не могат да осъществяват дейността си и да реализират приходи. В конкретния случай такъв тип разход е таксата към електроразпределителните дружества“, пише в писмото, подписано от председателя на БХРА Георги Щерев.

От организацията молят за бързо и адекватно решение на въпроса и припомнят, че туристическия бранш е най-силно засегнат от кризата и всяка забава в действията води до нови фалити на потърпевшите собственици.