Пийте вода срещу умора

Смяната на сезоните и по-дългият ден влияят на емоционалното и физическото състояние на хората и създават стресови условия за организма, отбелязват лекари. Поради тази причина през пролетта много хора се изнервят, бързо се уморяват и се чувстват претоварени.

През пролетта денят става по-дълъг, а нощите по-къси и човешкото тяло трябва да се „пренастрои”. Преходът е съпроводен с десинхронизиране на ежедневните ритми. Това стресира организма, а стресът винаги води до нарушаване на хормоналния баланс, с повече кортизол и по-малко серотонин, което ви прави по-стресирани, казват специалистите Най-лесният начин да намалите негативното въздействие на емоциите върху организма е да пиете вода.

Когато човек пие вода на големи глътки, тя блокира адренокортикотропния хормон (АКТХ), който се произвежда в главата и кара надбъбречните жлези да произвеждат кортизол. Питейната вода блокира синтеза на излишния кортизол.

Според лекарите физическата активност помага за унищожаването на хормоните на стреса. Освен това можете да направите емоционалния фон по-хармоничен с помощта на специални дихателни упражнения.

Кратко вдишване, бавно издишване и емоционалният ви фон ще е балансиран.