Музикалната гора на Старозагорската опера

„Върнахме на природата три декара”

Целият състав на Държавна опера-Стара Загора засади днес своята  Музикална гора от 2000 фиданки дъб край Стара Загора.  „Върнахме на природата три декара.“ – каза директорът на Операта Огнян Драганов. Той посрещна и много гости, които участваха в инициативата – областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Красимир Червилов и Димитър Драчев, заместник-кметовете Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Търговско промишлената палата Олег Стоилов, екип журналисти от Радио Стара Загора, много граждани.

Гората беше засадена с активното участие на служители на Държавното лесничейство-Стара Загора. „За мен е изключителна чест и удоволствие да заедно да продължим делото на дядо Методий Кусев. Традицията е жива и ще продължи да расте гора на местата, в които сега няма такава. Благодара ви за поканата и нека традицията продължава с нашите деца“ – каза областният управител Гергана Микова.

„Благодаря на всички, които дойдоха и подкрепиха инициативата на Държавна опера-Стара Загора! Виждате колко още декари ни очакват, те са подготвени от Горското стопанство за залесяване. Община Стара Загора има инициатива „Зеленият пояс“  – всяка година да засаждаме около 100 000 фиданки. Много добре стартираме тази година, много ви благодаря и се надявам до края на март всички тези декари, които виждате, отново и с ваше участие да бъдат залесени. Пожелавам всяка фиданка да се хване и да имаме една прекрасна гора“ – пожела заместник-кметът Милена Желева.

Инициативата днес бе посветена и на 126 години от залесяването на Аязмото. На 28 февруари 1895 г. Старозагорският митрополит Методий Кусев собственоръчно е засадил първите борчета на Ахмак баир и като апостол е положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия.