Красимир Вълчев, ГЕРБ: Работим за осигуряване на справедливо финансиране в сферата на образованието

Водачът на листата на Коалиция „ГЕРБ – СДС“ в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев, който е министър на образованието и науката и Лъчезар Борисов, министър на икономиката и кандидат за народен представителот управляващата партия, посетиха Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора.

Директорът доц. д-р Алексей Стоев им показа базата, възстановена след пожара през 1994 г.която отново привлича интереса на все повече деца към природните науки. 

Доц. Стоев разказа на кандидатите за народни представители за организираната през миналата година благотворителна инициатива за закупуванена звезден проектор за планетариума в Стара Загора, която успя да събере над 42 000 лв. Той подчерта, че благодарение на одобрения проект пред Министерството на образованието и науката се осигуряват още 150 000 лв. за каузата. Цялата сума, необходима да се възстанови планетариумътзаедно с нов звезден проектор, екран и купол, е около 220 000 лв. 

„Планетариумът е средство да се покаже на широката аудитория огромния технологичен напредък на човечеството“ – заяви доц. д-р Алексей Стоев.

През последните 10 години възстановихме много извънучилищни дейности, закрити през 90-те години на миналия век. Финансираме ежегодно с близо 16 млн. лв. центровете за личностно развитие. 300 млн. осигуряваме за целодневно обучение, 25 млн. лева – за дейностите по интереси От 2017 г. Обсерваторията в Стара Загора, която е на изключително високо ниво, възстанови своето естествено място в системата на Министерството на образованието и науката. Бюджетът, който предоставяме всяка година, е в размер на 148 000 лв. Наш основен приоритет е образованието и работим за осигуряване на справедливо финансиране в тази сфера – каза водачът на листата Красимир Вълчев. Той добави, че напълно заслужено правителството мотивирапреподавателите и искрено вярва, че все повече млади хора ще се посветят на тази изключително важна професия.

Кандидатът за народен представител на ГЕРБ от Старозагорски избирателен район Лъчезар Борисов припомни, че в условия на пандемия България се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II). „Страната ни е една от най-финансово стабилните и по време на криза кредитният ѝ рейтинг се повиши“ – добави още Лъчезар Борисов.