Мозайките в „Бузлуджа“ за сега са стабилни след зимата

През изминалата седмица специалисти провериха след зимия период състоянието на мозайките в Монумент-паметника “Бузлуджа”. Проверката показа, че след стабилизацията и направената защитна покривка на вътрешните мозайки – те са в цялост, но външният кръг ако не бъде защитен е пред загубване.

Комисия от специалисти направи проверка след взетите мерки по опазване на мозайките в Дом-паметника „Бузлуджа“. През есента на 2020, освен изграждането на покрив над вътрешния кръг, цялостно мозайките бяха стабилизирани от български и международни специалисти. Какви са контатациите след зимния сезон ни разказва арх. Дора Иванова.

Проф. Томас Данцл от Германия има 20 годишен опит в реставрацията на стенописи и мозаични пана, за него това е един от най-големите като количесто обем проекти. Данцл завежда катедра “Реставрация” при Техническия университет в Мюнхен.

На 22 и 23 юли ще бъде организирана Международна конференция за бъдещето на паметника “Бузлуджа” в ИМ “Искра”. На международната конференция в Казанлък ще бъдат представени и всички действия, които са предприети по опазване и консервация на мозайките в дом-паметника. Конференцията се организира от ИКОМОС България и ИКОМОС Германия, Фондация “Бузлуджа”, Europa Nostrа, ДОКОМОМО и фондация “Гети” , със съдействието на Община Казанлък и ще бъде под патронажа на Галина Стоянова. Международния форум освен, че ще бъде отворен за всички граждани и посетители на Казанлък, ще бъде и предавана онлайн, а всички желаещи ще могат да се включат и в дискусиите.

По думите на ахр. Дора Иванова – днес паметникът привлича множество турсти.