Директори алармираха за проблеми

Директори сигнализираха за редица проблеми в навечерието на учебната година. Немалко се оплакват от бавната и постоянно сриваща се електронна система на Министерството на образованието, в която трябва да се попълва голям обем данни преди началото на учебната година.

Става въпрос за новата Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, която заработи през януари 2022 г. Тя е вътрешна за МОН система, но е за цялата образователна система. В нея директорите трябва да въведат цялата информация от подопечните им училища – брой ученици, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и т.н. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази учебна 2022/23 г. трябва да заработят всички учебни заведения.

През деня обаче системата е неработеща през повечето време. Някои дори са на мнение, че това може да е трик те да бъдат накарани да минат от платени електронни дневници към новия безплатен е-дневник на държавата, който е към въпросната национална информационна система.

Директори са изнервени и заради други гафове на министерството. В края на август то одобри промени в наредбата за учебния план, които увеличават часовете по български, математика и география в прогимназия. По тази причина училищните началници трябваше да променят програми, планове, да изготвят нова документация, а и да търсят в последния момент нови учители за увеличените часове.