Обследват фасадата на Паметника на свободата

Поради продължаващите дейности, свързани с обследването на фасадата на Паметника на свободата на връх Шипка , за известно време ще бъде ограничен достъпът до панорамната площадка на покрива му. От екипа на музея молят гостите да се движат с повишено внимание в района на Паметника на свободата и да спазват указанията на музейните работници и на Охранителна полиция.

Основният проблем е, че влагата прониква в паметника и руши структурата му, а оказва влияние и на постоянната експозиция на музея. Компрометирани са фугиращите смеси, които затварят пространството между облицовъчните камъни. Лошото е, че местният камък доломит, от който е изграден, също поема влага. Зимата замръзва, лятото отпуска и това влияе лошо на структурата на самия камък и води до неговото разрушаване.

Изработването на  проект за консервация и реставрация е трябвяло да бъде възложено още миналата година, но на 6 април 2020 г. се случил инцидент — три от облицовъчните каменни плочи от южната фасада на паметника паднали. Предприети били съответните действия по закона за културното наследство, направено било аварийно укрепване. Обявена е поръчка с предмет Възлагане на изработване на обследване на състоянието на фасадите на паметника и изработване на проект за консервация и реставрация. На 17 февруари 2021 г. е подписан договор с избрания изпълнител с осигурено финансирането от 168 хиляди лева с ДДС.

Обследването е най-скъпата и опасна част от целия проект. Скелето, чието поставяне започна на 11 май, вече  обгражда паметника, е осигурява достъп на специалистите до всяка точка от фасадата. Проектът трябва да бъде готов до края на май 2022 г. За да започне ремонтът, трябва да се осигури финансирането на вече съгласуваният и остойностен проект