Днес Стара Загора е столица на високотехнологичния бизнес в България

Стара Загора е домакин на годишната националната конференция  на  Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) под надслов „Експанзия на индустрията на знанието на регионално ниво”.

„В момента България се намира в една особена ситуация и е много важно какви стъпки ще бъдат предприети в следващия етап. Стара Загора има своята история като един от градовете с най-добре развита индустрия. Не случайно първият завод в Европа за дискове и запаметяващи устройства e открит в Стара Загора, както и завода по роботика „Берое”, каза по време на официалното откриване на форума зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя изрази убеденост, че предстои ново технологично развитие на града и региона. „Стара Загора има много добра комуникативност с всички останали градове и има всички дадености да се развива”, допълни още зам.-кметът. Сотирова припомни още, че в Стара Загора има изключително добри условия за живот- основаващи се на добро здравеопазване, образование, културен живот, инфраструктура. „Това е предпоставка както да привличаме старозагорци напуснали града да се завърнат, така и млади и образовани хора от други населени места да дойдат да живеят в града”, допълни зам.-кметът. От думите и стана ясно, че много от учебните заведения в Стара Загора имат специалности с насоченост към IT сектора

Илия Кръстев – председател на УС на AIBEST благодари на Община Стара Загора за гостоприемството и помощта и заяви: „За нас е удоволствие да сме в Стара Загора. Нашата индустрия  през последните месеци се развива с добри темпове. Очакването ни е, че 2020 година е била година на растеж с над 10 % на заетите в сектора. Това се развива с още по-голяма скорост и през 2021 година”. Той е категоричен, че корона кризата е една възможност за България и за икономиката на България да се развива още по-бързо. Предстоящата Зелена сделка и трансформация на икономиката ще бъдат възможности за сектора и за Стара Загора и тяхното развитие.

„Горди сме, че участие в конференцията се радва на голям интерес от големи международни компании”, обясни началникът на отдел „Инвестиции” в местната администрация  Росица Райкова. Тя представи доклад за развитието на икономиката на знанието в област Стара Загора и посочи предимствата за развитие на IT технологиите и подходящата бизнес среда.

Пред присъстващите Радостин Танев, Организатор на кампанията „Аз обичам Стара Загора”, представи 10 причини защо да изберете Стара Загора.

По време на срещата беше акцент беше поставен на пандемията като катализатор на експанзията на бизнеса на регионално ниво: Един за всички, всички за един. Обсъдени бяха възможностите за Дигитализацията като инструмент за конкурентоспособност на регионално и национално ниво, както и мерки за развитие и привличане на бизнеса на регионално ниво

“Индустрията има нужда от локални центрове като Стар Загора.Времето е такова, че дигиталното номадство се превръща в норма. Хората с тази професия вече гледат в какъв град да се установят, не само държавата”, допълни Илия Кръстев.

Програмата на събитието включва още представяне на резултатите от годишното AIBEST HR проучване, както и стартъпите – възможност за ускоряване на бизнес трансформациите. В събитието участват още Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенцията за малък и среден бизнес, Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив, Красимир Стойчев, зам.-кмет на Община Бургас, Добри Димитров, председател на BASSCOM, представители на най-големите технологични компании у нас, местните власти и правителството. Те ще дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.