“Отело” отново на сцената на Операта

На 21 септември от 19 часа операта „Отело“ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера-Стара Загора в целия си блясък в една класическа постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. бе открито  45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В главните роли ще видите : Георги Динев /Отело/, Русалина Мочукова /Дездемона/, Александър Крунев /Яго/, Ивайло Йовчев /Касио/, солисти, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора

Шекспир е любимият писател на Верди. Още в ранния си творчески период композиторът написва опера по шекспировата драма “Макбет” и се връща към нея почти двадесет години по-късно. Дълги години той е работил върху “Крал Лир”, но неудовлетворен от либретото, унищожава, както се предполага, вече готовата опера, а музиката й частично използва за други свои произведения. По Шекспир е последната творба на гениалния композитор – комичната опера “Фалстаф”. Към “Отело” пристъпва с безкрайната отговорност да създаде произведение, което да бъде достойно за своя литературен първоизточник. Либретото е написано от Ариго Бойто, като Верди изменя шекспировия сюжет. Действието се развива около основния конфликт – стълкновението между Отело и Яго. Верди запазва дълбоката общочовешка същност на безсмъртната шекспирова трагедия – непреходните теми за приятелството и предателството, за обречената любов и безумието на ревността. Верди създава една реалистична музикална драма, уникална с развитието на психологическия драматизъм на действието устремено водещ към кулминационния финал.

Първото  изпълнение на „Отело“ в България е през 1922 г. в столицата.

Първото представяне в Стара Загора е на 7 декември 1996 г. под музикалното ръководство на Маестро Димитър Димитров, режисьор Румен Нейков, сценография на Радостин Чомаков, художник на костюмите Елица Георгиева. В ролята на  мавъра Отело  е старозагорецът Костадин Андреев, едва на 28 години тогава. Яго е също много младият тогава Мартин Илиев . И двамата сега са утвърдени солисти на Софийската опера. Постановката се играе в бившия Дом на железничаря в Стара Загора, представена е и на сцената на Националния дворец на културата в София.