Ограничение 10 км/ч

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори. То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч.

„На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път”, категоричен бе експертът.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция „Пътна инфраструктура” заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляването на скоростта в района е по правилник – със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.