Изключителните мозайки в Бузлуджа ще бъдат опазени благодарение на щедростта на хората.

Фондация „Проект Бузлуджа” започна дейности за опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа. На този етап 10 от 14-те мозайки ще бъдат опазени от разруха, благодарение на екип от доброволци, реставратори и строители.

След два успешни проекта за изготвяне на „План за опазване и управление” (2019) и за „Стабилизиране на мозайките от вътрешния кръг” (2020), финансирани от фондация „Гети”, тази година „Проект Бузлуджа” продължава с кампания, подкрепена от хората с малки и по-големи дарения. Чрез кампанията „Осинови мозайка” отделни личности, организации и фирми имат възможността да подкрепят опазването на конкретна мозайка, за да я запазят за следващите поколения.

Четири от мозайките все още търсят своите осиновители, за да бъдат обработени, покрити и опазени преди зимата.

Тази седмица екип от реставратори работи по стабилизирането на мозайките под ръководството на проф. Томас Данцл, ръководител катедра „Реставрация” на Техническия университет в Мюнхен и д-р Никифор Харалампиев, гл. ас. катедра „Реставрация” към Националната художествена академия.

Започва и изграждането на временно защитно покритие над мозайките, което ще ги предпази от тежките метеорологичните условия, причиняващи разрухата. За тази цел екип от 20 доброволци (включително от Франция, Великобритания, Русия и Нидерландия) вече внесе дървения материал в сградата, а професионални строители започват изграждането му тази седмица.

Изключителните мозайки в Бузлуджа ще бъдат опазени благодарение на щедростта на хората.