“Кристална лира” за хора на Държавна опера – Стара Загора

КРИСТАЛНА ЛИРА за ХОРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА с хормайстор Младен Станев – за премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ по музика на Митрополит Иларион (Алфеев) на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта „Класика и джаз от Великобритания“ от цикъла „Музика без граници“ на 12 март 2021 г.

На официалната церемония по награждаването на сцената на Софийската опера, наградата получи директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора е ярко изявена и водеща формация в състава на театъра. В исторически план хорът е основополагащото звено, което дава началото на оперния живот в Стара Загора, възпитава музикалния вкус на старозагорци, малко по-късно проправя пътя и на професионалната опера, а заедно с първите знакови хормайстори от ранга на Златан Станчев, е инициатор за създаването на най-стария извънстоличен оперен театър. През годините хорът допринася със своите постижения за съхраняването и развитието на богатите музикални традиции на Стара Загора, неговите многобройни и многопластови изяви се радват на възхищението на публиката у нас и в чужбина.

Дори в тези тежки времена за най-многочисления като състав културен институт в Стара Загора, Хорът на Държавна опера-Стара Загора премина през изпитанията и участва с голям успех в реализацията на няколко респектиращи по мащаб спектакли: премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди на Античния форум на 8 август 2020 г., в забележителния гастрол на Старозагорската опера на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата с „Африканката“ от Джакомо Майербер /на 6 октомври 2020 г./, официалното откриване на оперния сезон на сцената на Старозагорската опера на 6 ноември 2020г. със спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди, който бе излъчен в цял свят онлайн на живо през културната платформа 7Артс.бг.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора бе главното действащо лице в премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея” по музика на Митрополит Иларион /Алфеев/ на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна” под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан.

Ораторията „Страсти по Матея” (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Сложна по структура творба, състояща се от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси. Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишни патетика и сантименталност, който драматизъм се редува с молитвено състояние на съзерцание. Ораторията „Страсти по Матея” представлява величествено духовно откровение.

„В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. В първата част на произведението се нарича „Свещен плач“ – тогава, когато Евангелието разказва как Иисус Христос е влязъл вече и разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него и над него вече е съда до Възкресението – Неделя, когато всички се радваме, че Животът надделя над Смъртта. Творбата е голяма, в 44 части които описват страданията на Господ Иисус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музика на Бах.“ – разказва Старозагорски Митрополит Киприан, който дирижира „Страсти по Матея“.

На 12 март 2021 г. хорът на Държавна опера-Стара Загора с хормайстор Младен Станев отново смело заяви огромните си възможности със самостоятелен концерт „Класика и джаз от Великобритания” от цикъла „Музика без граници“.

За идеята на концерта разказва хормайсторът Младен Станев: „Трудните времена за музикантите и публиката дадоха възможност за реализиране на самостоятелен хоров концерт с камерна насоченост – отдавна замислен от ръководството на Старозагорската опера. Предоставено ни бе дарение от американска университетска библиотека – партитури за хор, някои, от които са непознати у нас. Спряхме се на „Радвайте се на Агнеца“ – празнична кантата, писана по поемата на Кристофър Смарт – поет, живял през 18-ти век. Бритън е събрал тези стихове в светска творба, която формално кореспондира с каноничните религиозни произведения, наподобявайки на тях – чрез акомпанимент на орган, със смисловото съдържание на отделните части и с цикличността в тяхната съвкупност – молитви, възхвала, страдание и разпятие, покой и вечност – достигане на съвършенството. За да направим концерта още по-интересен и разнообразен, добавихме джаз месата на съвременния английски автор Робърт (Боб) Чилкот, писана близо 80 години по-късно от кантатата на Бритън. Месата е създадена за музикантите от красивата средновековна катедрала Нидарос, запазила името на старата норвежка столица в днешния град Тронхайм. Написана е по каноничните правила на западноевропейската християнска музикална традиция, но със свободния и свръх универсален език на джаза, съвременното звучене и усещане, разбираеми и обичани и в Англия, и от северните народи, и от всички нас.

Хорови произведения за джаз се срещат рядко, тъй като този жанр живее чрез индивидуалното импровизационно начало в душата на музиканта. Чилкот, който е посветил целия си живот на това изкуство като изпълнител и автор, успява майсторски да обедини сложността и лекостта в усещането на тази музика и да ги повери на хоровия ансамбъл.

Концертът предоставя възможността да сравним две творби от английски композитори, различни по стил и характер, но обединяващи идеята за усещането на музиката като божествен език, достъпен и принадлежащ на човешкия глас. Езикът, който без граници и без препятствия свързва човека с най-висшата сила, както и нас, хората, помежду ни.”

Всички тези постижения през извънредната 2020/21 година на Хора на Държавна опера-Стара Загора, заедно с активното му участие и успехи в репертоарни оперни, оперетни и камерни заглавия от афиша на театъра, ни дават основание да го номинираме за Кристална лира в категория „Хорово изкуство” – колективна, заради високия професионализъм, силна мотивация и чувство на отговорност и принадлежност, стремеж към непрестанно развитие напред и нагоре.

ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРА

Стара Загора е град с богати музикални традиции. Създадените през 19-ти век църковни и светски хорове осъществяват театрални представления, съпроводени с музика. След Освобождението тези традиции се обогатяват – създава се музикално дружество “Кавал”, чиито мъжки, женски и смесен хор, солисти и инструменталисти, осъществяват първите откъси от оперни представления и премиерата на „Гергана“ – събитие, което поставя началото на Старозагорската опера, само няколко години след създаването на оперната трупа в София.

От тогава насам професионалният хор на Старозагорска опера е ключово звено в историята на операта и на културния живот не само на операта и града, но и в цялата страна и в чужбина. Многократно хорът, с операта, или самостоятелно, е участвал в концерти и спектакли в почти всички европейски страни, Турция, САЩ. Певците на хора са предпочитани в многобройни международни продукции, осъществявани у нас и в мащабни музикални събития по целия свят.

Съставът на хора днес наброява 45 професионални оперни певци-артисти от страната и чужбина. Мнозина солисти на родната и световната сцена са започнали своята професионална кариера именно в този колектив.

С хора на Държавна опера Стара Загора са работили най-именитите диригенти на България, а също и такива от световните сцени.

Последните години хорът преживява своеобразно възраждане на самостоятелни творчески мисии – концертира извън спектаклите на операта с жанрово разнообразен репертоар – акапелни, симфонично-ораториални творби, произведения от епохата на барока, класиката, романтизма, двадесети век, съвремени автори и дори джаз, както и камерни форми на концертиране.

Особена чест за състава в последните години е работата със Старозагорски митрополит Киприан в сферата на православната и кантатно-ораториалната музика. Индивидуална певческа и интерпретационна подкрепа на хористите оказва почетния солист на операта Стефка Минева.

През годините ръководители на състава са били личности, сред които Златан Станчев, Иван Димов, Богдана Попова, Пламен Генов, Емил Минев, а от 2000-та година до сега – Младен Станев.