Работодателите искат спешни мерки заради високите цени на тока

Работодателите искат спешни мерки за ограничаване на щетите от поскъпването на тока за бизнеса. Те настояват за спешна среща с управляващите. В открито писмо до вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова те алармират, че скъпият ток може да доведе до спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените, вместо на доходите, и масово обедняване.

Според работодателите спешни мерки могат да бъдат единствено отпадането на действащия таван за компенсиране и ясно и категорично изразена позиция от страна на правителството, че срокът за изплащане на компенсациите ще бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията.

Тези две мерки безспорно ще действат и в посока намаляване на общото ниво на инфлационния натиск и така ще подкрепят покупателната способност на доходите на всички българи.

Работодателските организации искат правителството да реализира поетия пред обществото ясен ангажимент за съществено облекчаване на административните процедури при изграждане на ВЕИ за собствено потребление от предприятията. Мотивите им са, че средната цена на електроенергията достигната на енергийната борса – сегмент “Ден напред”, за 8-ми март е 839 лв 61 ст за мегават като в някои часове надвишава 1170 лв., което е абсолютен рекорд.