Повишен интерес към ваксините

В област Стара Загора се наблюдава засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.

Проверките на компетентните органи за спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на  „зелен сертификат“ за посещение на определени обекти/места се спазва и, откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

От здравната  инспекция в Стара Загора  отчитат и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от МЗ, за които е определена пределна цена от 10 лева. Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.
Като основен проблем се очертава изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Обмисля се спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.

„Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и, за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво“, коментира здравният министър. Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна за да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга, за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу COVID-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, в т. ч. и за недостиг на Ремдесивир.