“Да върнем живота в картата на Черно море в Езиковата гимназия”

Стартира Дарителска кампания “Да върнем живота в картата на Черно море в Езиковата гимназия в Стара Загора”. Тя е организирана от ПЛАТФОРМАТА. Организацията е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех!”, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

Мнозина знаят, че в двора на ГПЧЕ „Ромен Ролан” се намира една от забележителностите на града. ромен  е създадена преди 60 години. Тя е уникален обект. Единствена по рода си, тя е създадена от 11 Б клас с класен ръководител учителя по география Иван Симеонов през 1961 година. Картата изобразява Черно море и държавите около него и в оригиналния си вид по коритата на реките и на мястото, където е очертано Черно море е имало вода.

Встрани от нея е разположен и малък алпинеум създаден по същото време заедно от учители и ученици.

Несъмнено дворът на Езиковата гимназия е част от градската архитектурна среда. Но днес двете забележителности имат спешна нужда от реставрация. За целта са нужни 6000 лв. До момента са събрани 2120 лв.

Възстановената карта и обновения алпинеум ще се превърнат в интересно място за провеждане на уроци на открито, място на което да покажеш на най-малките, че територията на България има формата на лъв, и място, което гостите на Стара Загора да посетят.