За Великден яйца от свободни кокошки

Няколко дни ни делят от светлите Великденския празници – най-тържествените за православния християнски свят. Този празник се свързва с козунаци и яйца, чиято цена в последно време не слиза от устите на потребителите, предаде Всеки, който иска да се храни здравословно, би предпочел така наречените биологични продукти, които вече масово се предлагат не само в малките магазини, но и в големи вериги.

В момента едно екологично яйце струва 1,20 лв. броя. В една кутия средно има по 6 яйца, които ще ви излязат общо 7,20 лв. Според запознати в бранша, себестойността на едно биояйце е около 0,15 лв.

Сред най-питателните храни на планетата, едно голямо яйце осигурява 13 основни витамина и минерала и 6 грама висококачествен протеин.Много от хранителните вещества, открити в яйцата, обикновено се консумират недостатъчно, но са необходими като част от здравословната диета, за да ви помогнат да се представите по най-добрия начин и да избегнете сериозни здравословни проблеми.Бионаличността и плътността на техните хранителни вещества означава, че яйцата имат способността директно да подобряват резултатите за човешкото здраве по целия свят, като допринасят за по-добър живот за всички.Високата хранителна плътност на яйцата им позволява да поддържат естествената имунна система на организма, да ускоряват физическия растеж и да подпомагат развитието на мозъка на детето.

Всяко яйце, попаднало в търговската мрежа, има печат от фирмата производител с поредица от символи.

Първият от тях е число от 0 до 3, което обозначава типа отглеждане на кокошките-носачки и означава съответно:

0 – т.нар. „био” яйца от носачки, които се отглеждат в екологични условия. Те се намират най-трудно и струват най-скъпо;

1 – яйца от „свободни” кокошки, отглеждани на открито;

2 – яйца от кокошки на „подово” отглеждане;

3 – яйца от клетъчно отглеждани носачки.

Следват букви, обозначаващи страната на произход – BG за България, както и кодовете на съответната област и конкретния производител.