Рекордно количество енергия произведе през 2021 г. ТЕЦ AES Гълъбово

Произведеното от двата енергоблока на ТЕЦ AES Гълъбово електричество през 2021 г. е с 20% повече в сравнение с произведеното количество през 2020 г. и е най-голямото годишно производство от началото на търговската й експлоатация през 2011 г. Така централата осигури над 9% от общата потребена електроенергия в България. Т.е. през 2021 г. всеки десети потребен киловатчас електроенергия е произведен от ТЕЦ AES Гълъбово, която използва само местни ресурси. Това за пореден път показва ключовата роля на ТЕЦ AES Гълъбово за енергийната сигурност на страната и за гарантиране на енергийните доставки за потребителите в България.

Само през месец декември 2021 г. 690-мегаватовата мощност осигури над 356 хиляди MWh електроенергия. Това е с близо 50% повече спрямо произведеното през месец ноември 2021 г. количество.

След успешно приключилите ремонти на двата блока на централата през 2021 г. ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за работа при зимни условия. Централата работи в пълен синхрон с диспечерските графици на ЕСО за посрещане на нуждите на енергийната система в страната. Благодарение на технологичната си гъвкавост, централата помага на България да покрива изискванията на ENTSO-E за първично и вторично регулиране на електроенергийната система.