Пожарът в кино „България“ е овладян

Пожарът, който избухна вчера в сградата на бившето кино „България“ в централната част на Казанлък, е овладян. Все още във въздуха се носи миризма на изгоряло и лек дим, което се дължи на тлеещи останки. Пожарен екип за втори път взеле да потуши възпламенили се седалки на балкона на киното.

Като причина за пожара се посочна човешка небрежност. В старата сграда очевидци споделят че са се настанили клошари и е вероятно те да са предизвикали инцидента.

Кино „България“ е построено през 1942 г. от братя Кърпачеви. То е третият киносалон, открит в Казанлък поради нарасналия интерес на зрителите. За откриването му, обаче, е имало изискване – жителите на града да наброяват над 22 000 души. Именно с тази цел братя Кърпачеви агитират жители от околните села да се запишат за жители на града.
През 1967 г. се открива специално лятно кино до сегашната сграда на някогашното кино „България“. Това кино просъществува до 1990 г. Сградата е изоставена и се руши от години, а бившето кино е частна собственост от края на 90-те години.