Кметът на Чирпан проведе работни срещи с министрите на земеделието и туризма

Кметът  Ивайло Крачолов се срещна с министъра на земеделието  Иван Иванов в София.  Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на земеделието, проектите, по които работи Общината и процедурите на съгласуване между ведомствата. Крачолов се обърна с покана за участие в национална кръгла маса по проблемите на лавандулопроизводителите. Договорено бе  посещение на министъра на земеделието и екипа му в Чирпан  в кратки срокове и при спазване на ограниченията във връзка с ковид обстановката. Общината щебъде домакин на националния форум, в  който ще участват освен  земеделски стопани и експерти, учени от Института по розата и етеричномаслените култури, народни представители от ПК по земеделие, браншови организации и др., с оглед в дискусия да се постигнат консенсусни решения по наболелите проблеми в сектора.

Кметът и министърът обсъдиха проблеми,  последвали от неизпълнението на  водния проект от 2016г. и финансовите  санкции за Община Чирпан – основно препятствие за кандидатстване при европейско финансиране до 2021 г. За осъществяването на  част от местните политики  чрез европрограми  общинското ръководство ще кандидатства  за безвъзмездна  финансова помощ  от ПРСР по подмярка 7.2  за инвестиции в подобряването на пътна инфраструктура  с два проекта за реконструкция на четвъртокласен път Чирпан – Ценово – Златна ливада и  за ремонт на две улици  в Чирпан и по една в Зетьово, Гита и Свобода. финансовата санкция, наложена й за т.н. воден проект – основно препятствие за кандидатстване  за европейско финансиране до 2021 г.  Кметът представи и инвестиционни проекти, разработени на територията на Чирпан, сред които  е  и фотоволтаичния парк, който се очаква да бъде изграден в края на следващата година.

Кметът на община Чирпан представи на министъра на туризма Христо Проданов планираните събития през 2022г., които да привлекат туристи от България и чужбина  – международния фестивал на лавандулата през м.юни, Midalidare Rock in the Wine Valley, който се очертава най-големият  рокфест в Югоизточна Европа през м.юли и международния  винен фест през м. септември. Министърът на туризма прие поканата да бъде патрон на международен туристически форум през м. юни, който ще се проведе за първи път, съвместно с Регионалната асоциация на общините “Тракия”. До настоящия момент  участие са потвърдили над 20 туроператорски фирми от 6 държави.Министър Проданов приветства туристическия календар на Община Чирпан и обеща подкрепа и партньорство. По-рано кметът Крачолов се срещна с председателя на Парламентарната комисия по туризъм  в 47 НС Илин Димитров и депутатът  Атанас Михнев. Тримата обсъдиха целта на общинското ръководство за популяризиране на Чирпан като привлекателна дестинация. Разговорите са резултат от срещата на кмета с народните представители от старозагорски регион, която Крачолов проведе преди десетина дни.