Споделена Коледа в гр. Шипка

Доброволците на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” и „Юнайтед Авангард Артист” по програма „Европейски корпус за солидарност” в навечерието на коледно-новогодишните празници посетиха гр. Шипка. С любезното съдействие на домакина кмета на града Василка Панайотова те споделиха Коледа с възрастни хора в нужда.

Грузинският доброволец на „Взаимопомощ” Омари представи страната си по много интересен и атрактивен за възрастните хора начин. Те разбраха, че в Грузия има място в планината, където живеят около 40 човека през зимните месеци напълно изолирани и правителството им кара продукти от първа необходимост с хеликоптер. Селото е създадено преди повече от 300 години от овчари, които са водели там добитъка си за паша. Запозна ги с народни песни, танци, като подчерта факта, че танците на Грузия винаги разказват история и в нея главните герои мъжете и жените олицетворяват Луната и Слънцето, затова няма докосване между тях, както Луната и Слънцето никога не се срещат. Разказа и за традицията да се вдигат тостове на масата, като винаги първият е за Бог.

Доброволците на двете организации подариха продукти от първа необходимост и сладки, като всяка торбичка беше с ръчно-изработена картички от възпитаниците на НУПИД “Акад. Д. Узунов” (Художествено Училище – Казанлък).

Представителите на организациите получиха сертификат за дарение от г-жа Панайотова.

Акцията е в памет на Милен Минчев в продължение на инициативата „Споделена Коледа”, организирана в с. Дунавци, в която доброволците на организациите участваха предишните 2 години.