За 3 години България трябва да удвои зарядните станции за коли на ток

Липсата на достатъчно зарядни станции за електромобили може да се окаже сериозна пречка пред плановете на ЕС през 2050 г. да бъдат сведени до нула отделяните от транспорта вредни емисии. Според последните данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители по пътищата в повечето държави от Европейския съюз станциите не са достатъчни.

Страната ни разполага средно с 0,8 зарядни станции на 100 км, което я нарежда на опашката. След нас са само Гърция, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Румъния, Унгария и Естония.
И все пак България може да изтъкне постижение – заема едно от челните места по дял на бързите зарядни станции – такива с над 22 киловата мощност, спрямо общия брой. ЕС от 9 зарядни станции за електромобили една е от т.нар. бързи. У нас обаче този процент е 39,2 на сто, което ни нарежда на пето място в съюза.

Има и друг показател, с който страната ни може да се похвали – съотношението между броя на автомобилите на ток и зарядните станции. У нас на едно устройство се падат под 7 коли, докато в Германия например съотношението е 1 към 10. Но това всъщност се дължи на малкия брой автомобили на ток у нас – близо 3000, а не на добрата инфраструктура. Страната ни трябва тепърва да положи големи усилия, за да изпълни условията на ЕС за електромобилност. През 2025 г. влиза в сила изискване да има по една зарядна станция на всеки 60 км по основните пътища. Което означава, че в рамките на 3 години броят на изградените зарядни станции в България ще трябва да се удвои. Последните данни на АСЕА показват, че у нас има 194 действащи устройства. И ако за база се вземе това, че първото бе открито през 2011 г., то повече от предизвикателно ще е за 3 години инсталирането на още толкова. Трябва да се отчете и още едно обстоятелство – близо половината от действащите зарядни станции у нас са в градовете, тоест за покриване на пътищата ще се необходими много на брой устройства. Първи стъпки към повече зарядни станции вече са направени с предложени промени в наредба. Те задължават инвеститорите да изграждат паркоместа за електромобили със станции за зареждане. Освен това се предвижда, ако нови сгради за обществено обслужване и сгради със смесено предназначение имат над 10 паркоместа, най-малко едно от всеки пет да бъде оборудвано със зарядна точка за електромобили. Предвидените станции трябва да са от двата основни вида – с мощност по-голяма от 22 kW и с такава до 3,7 kW.

Такива електрозарядни станции и места към тях ще трябва да се предвиждат и при реконструкция, обновяване и основен ремонт на съществуващи сгради за обществено обслужване и сгради със смесено предназначение с повече от десет паркоместа по същите правила.
За нови жилищни сгради с над десет паркоместа, както и при реконструкция, обновяване и основен ремонт на съществуващи над десет паркоместа трябва да се отдели 10% дял за електрически превозни средства с оборудване за зарядна точка.