Павел Баня и Мъглиж отбелязоха 149 години от гибелта на Васил Левски

Сутринта на 18-ти февруари кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу, кметът на Габарево Милена Тисова и техните екипи, заедно с родолюбиви граждани почетоха 149-годишнината от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски. Те поднесоха венци и цветя и сведоха глави пред паметната плоча на Дякона в Джанановата къща в селото, съобщиха от общинския прессотдел.

“Години, епохи минават, но Левски е жив и ще бъде, защото делото му, заветът му и святото произнасяне само на името му от малки и големи са сигурно доказателство за това. Тази земя под краката ни винаги ще тръпне от неговите стъпки, колкото и години и епохи да изминат. Защо ли? Защото той самият е еманация на българския дух! Икона! Символ! Самосъзнание! Свобода! Поклон пред паметта на Апостола на българската свобода – Васил Иванов Кунчев – Левски!”, написа кметът Иса Бесоолу.

Джанановата къща в павелбанското село Габарево е принадлежала на известен революционен възрожденски род, а именно на дейния участник в национално-освободителното движение Васил Джананов, който е бил и председател на Тайния революционен комитет в селото, основан от Васил Левски през 1869 г. а Комитетът е бил именно в къщата на Джананов, където, според историческите бележки, Левски е живял три дни.

В община Мъглиж също почетоха паметта на Апостола на свободата в Мъглижкия манастир. В профила си в социалните мрежи кметът д-р Душо Гавазов сподели почитта на екипа на общината към Васил Левски „Днес е ден на скръб и преклонение, равносметка и надежда.

Прости ни, Дяконе! Опитваме се толкова години да следваме и пазим заветите ти. Цитираме страници от тефтерчето ти. Даваме те за пример и се кълнем в теб. Прости ни, че и тогава, и днес си сам по пътя към твоята Голгота. Поне помним още, Апостоле. Помним с надежда, че твоето „Народе!!!“ с три удивителни ще успее да ни запази Народ.