Хапчета срещу коронавирус

УМБАЛ ” Проф д-р Стоян Киркович”, Стара Загора е първата болница в страната,която получи първите десет опаковки от лекарството предназначено за лечение на пациенти в ранна форма на COVID-19 инфекция. С него може да се провежда лечение чрез перорално приложение.

Препаратите, които се използват в първите дни от заразяването, ще се покриват от държавата в т.нар. ковид пакети.

Хапчетата за лечение на ковид се отпускат от фирмите производители на квотен принцип. Това обясниха от здравното министерството и уточниха, че България ще вземе целите количества, определени за страната ни на тази етап. А те, оказва се, съвсем не са много. В първата доставка се очаква да получим общо 30 000 опаковки от двете фармацевтични компании. На фона на бързо растящия брой болни с коронавирус, е ясно, че тези медикаменти ще са крайно недостатъчни.
Те обаче няма да са подходящи за всеки новозаразен. Имат своите странични ефекти и най-вероятно няма да бъдат предписвани на бременни и на млади момичета.

Новите хапчета ще се получават с електронна рецепта, по преценка на лекуващия лекар и то само когато състоянието на пациента го изисква.

Вече се знае, че хапчето, първоначално разработено за лечение на грип, намалява риска от хоспитализация или смърт наполовина за тези, които са диагностицирани с коронавирус. Таблетката  ще се дава два пъти дневно на пациенти.

Лекарството трябва да се приложи в рамките на пет дни след появата на симптомите, за да бъде най-ефективно. Новото лечение е насочено към ензим, който вирусът използва, за да прави свои копия, като въвежда грешки в генетичния си код. Това трябва да предотврати размножаването му, така че да поддържа ниски нива на вируса в тялото и да намали тежестта на заболяването.
От компанията производител казват, че подходът на действие на лекарството трябва да направи лечението еднакво ефективно и срещу новите варианти на вируса.