Бесоолу продължава ремонтните дейности в габаревската църква

Днес част от седмичната обиколка на кмета Иса Бесоолу по населените места в община Павел баня беше каменната църква “Св. Вмчк. Георги Победоносец” в село Габарево. Там строителната бригада на Общината извършва дейности по благоустрояване на двора и изграждане на нова помощна сграда. „Освен да видя до къде са стигнали ремонтните дейности, за мен беше удоволствие да се срещна и с някои от уважаваните габаревци в лицето на д-р Димитър  Няголов, Димитър Атов и кмета на селото Милена Тисова”, коментира кметът Бесоолу.
Каменната църква в с. Габарево датира от преди 1834 г., когато на мястото на сегашния олтар е имало малка църква, вкопана в земята.
От далечното минало насам са известни имената на следните свещеници, служили там: протоиерей Стефан Попстоянов, протоиерей Стефан Попстефанов, свещеник Стойко Радев, свещеник хаджи Васил Хаджистоев, протоиерей Иван Русев Манафов, свещеник Станчо Стоянов, свещеник Георги Попстефанов, протоиерей Никола Попгеоргиев, ставрофорен свещеноиконом Христо Няголов. Историята разказва, че в храма са се черкували Васил Левски и съратниците му от с. Габарево в лицето на: Васил Джананов, Цвятко Георгиев, Петър Катрев и Стефан Радулов. Не е тайна днес, че през 1869 г. в дома на Васил Тодоров Джананов – Джанановата къща, Апостолът на свободата Васил Левски основава местен таен революционен комитет.