Президентът се отказа да участва в тържествата за 3 март на връх Шипка

Държавният глава – Румен Радев преди две седмици потвърди уастието си в тържествената церемония по повод 3 март на връх Шипка. Той заяви, че ще се качи на върха по повод честването на 144 години от Освобождението, след което трябваше да се поклони и поднесе венец пред Паметника на Свободата. Само преди два дни от прессекретариата на Президентството са съобщили на организаторите, че Румен Радев няма да се качи на Шипка. Мотивът е непредвидимата международна обстановка.

“Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините”. Това каза пък председателят на Народното събрание Никола Минчев пред Нова телевизия.

В социалните мрежи се появиха призиви за отказ да се чества годишнината от Освобождението и да се отдава почит на руската армия освободителка, докато тя превзема Украйна. Вървят се и призиви България да промени националния си празник и вместо 3 март, за такъв да бъде обявен например 24 май.