Честванията за 144 г. от Освобождението на България в Община Казанлък започнаха

С официална церемония по издигане на националния флаг пред сградата на Общината започнаха честванията за Деня на Освобождението на България в община Казанлък. Церемонията бе уважена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която бе сред официалните лица.

Официалната програма за националния празник продължи на площад „Севтополис“. „Трети март е българското възкресение!“, заяви в словото си за завръщането на България на световната политическа сцена вицепрезидентът Илияна Йотова. „Трети март ни каза, че свободата никой не ни я е дал даром, че свободата дойде на крилете на най-високата цена и живота на най-свидните жертви, на най-големите български герои.“, посочи вицепрезидентът на България. „Наш дълг днес е да запазим мира и да го дадем на децата на този площад, които са толкова много!“, призова Илияна Йотова. Когато се покланяме пред паметта на героите, нека кажем, че тази клетва е да оставим и запазим мира за поколенията! Поклон пред паметта на героите!“, завърши словото си тя.

Кратка литературно-художествена програма представиха Вокална група „Искрица“ при Народно читалище „Искра – 1860“ с ръководител Стефка Денева, Пламен Мирянов и шестгодишната Деа Стоянова от Детска градина „Мечо Пух“ със стихотворението „Гордо Българско дете“.

На централния площад се проведе тържествена проверка-заря с участието на представителни роти на 61 Стрямска механизирана бригада и Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Военният ритуал бе изпълнен с вещото участие на Осми ученически гвардейски отряд на ПГ „Иван Хаджиенов“, първият в Старозагорско, част от Сдружението „Национална ученическа гвардия“. 25 момичетата и момчетата, облечени в гвардейски униформи присъстваха редом до военните.

Честванията в Казанлък уважиха и Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, ученици от казанлъшки училища, културни институти и патриотични организации, родолюбиви граждани.

Кулминацията на тържествата е утре на връх Шипка. Трети март ще започне с Благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан от 10,00 ч. в Храм-паметник „Рождество Христово“, град Шипка.

В 11:30 часа на площадката под историческия връх ще се проведе тържественото честване на 144 години от Освобождението, след което ще се състои поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата.