Кукерските ритуали за Сирни Заговезни в Павел баня започнаха

Днес започнаха кукерските ритуали за прогонване на злото, свързани със Сирни Заговезни. Първият дом, в който кукерският състав от Павел баня влезе днес, бе сградата на Общината. Както повелява традицията, кукерите бяха посрещнати от стопаните на дома, а именно кмета Иса Бесоолу и екипа му. Железният звън на кукерските хлопки и звънци огласи цялата централна част на града. Именно от площада те се отправиха към домовете на павелбанци, като според съхранения вече толкова години обичай, кукерите ще влизат във всяка къща, за да гонят злите сили.

Кулминацията е в неделя – на 06.03.2022 г. на Сирни Заговезни, когато към 16.00 часа кукерският състав на Павел баня ще бъде на площада в града.

В миналото чрез кукерските ритуали човек се е стремил да въздейства върху природата. Вярвало се е, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израстват земеделските култури, а колкото по-силно звънят хлопките им, толкова по-далеч ще бяга злото.

В наши дни карнавалът за Сирни Заговезни също се очаква от малки и големи в Павел баня, като изключително впечатлени са туристите. Кукерите, наричани „старци“ или „плашилки“, разиграват различни сцени от бита на българина, като целта е да прогонят злите сили.

Специално за празника в неделя от 14.00 часа на площада в гр. Павел баня ще свири орк. „Канарите“.