ГОРАТА.БГ подари 14 000 дръвчета на Стара Загора

14 хиляди плодни, горски и медоносни дръвчета бяха раздадени на жители на Стара Загора. Те са от 14 дървесни вида. Организатор на инициативата е Гората.БГ.

Бяха подарявани приоритетно плодни дръвчета – сливи , дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, смокини, както и явори, борове, златен дъжд, липа, акация и др. Идеята на организаторите е Стара Загора и областта да станат по-зелени, красиви и чисти. Повечето фиданки са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Гражданите получиха и инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Те трябва да засядят фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда и да положат максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета. Изрично забранена е продажбата предоставените дръвчета.

През 2021 година са засадени 550 хиляди дървета. През последните 8 години чрез инициативата са засадени 1 милион и 600 хиляди дървета. Целта е да бъдат засадени 3 милиона дървета в България до 2025 г.