Домашните любимци от Украйна влизат в България по улеснена процедура

Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, Българската агенция по безопасност на храните е установила улеснена процедура за влизане на територията на Европейския съюз през Република България на домашни любимци, придружаващи пътници с нетърговска цел, които не са изпълнили изискванията европейския регламент.

Съгласно изискванията на Регламента домашните любимци, пътуващи с нетърговска цел за България от страни извън европейския съюз са с: паспорт, микрочип, здравен сертификат, издаден от ветеринарните власти на Украйна, ваксинации.

Улеснената процедура дава възможност на стопаните на животни, които не отговарят на едно или повече от условията, да ги превозят, като подадат уведомление за влизане на територията на Република България или друга държава членка на граничните пунктове.

В случаи на престой на животните на територията на България, същите ще бъдат поставени под изолация и официален контрол, до изпълнение на горепосочените изисквания от Регламента.
В случай на транзит през територията на страната, БАБХ ще издаде разрешително за преминаване. В него ще бъде посочено изискването (или изискванията), на което домашният любимец не отговаря, с цел уведомяване на държавата членка на крайна дестинация.