Арестуваха мъж от Добрич, стъпкал знамето на ЕС на връх Шипка

Полицията арестува мъжа, който навръх националния празник 3 март на паметника на Шипка изтръгна от постамента европейското знаме, стъпка го и на негово място бе поставено руското, съобщи пресцентърът на МВР.

Скандалът избухна след като небезизвестния протестър от Добрич Деньо Павлов извадил флага на ЕС от стойката на трибуната и започнал да го тъпче, като вместо него поставил руския флаг.

Мъжът се представил пред журналисти като координатор на Гражданска инициатива за суверенитет на България и на държавите по света. Павлов обяснил пред медиите, че е донесъл на върха две знамена – руско и българско, и 30 портрета на руски военноначалници и български опълченци и революционери, предаде ПроНюзДобрич. Във връзка с проверка по преписка, образувана на 4 март в ОДМВР – Стара Загора, са започнали активни издирвателни действия, информираха по-късно от полицията.

В резултат на тях в Добрич е установен мъж, съпричастен към опетняването на знамето на Европейския съюз – престъпление по чл. 108, ал. 2 от НК.

той ще бъде доведен на територията на ОДМВР – Стара Загора и задържан за срок до 24 часа по ЗМВР с оглед последващи действия и доклад на компетентната прокуратура. 

72-годишният Деньо Павлов е познат като участник във всевъзможни протестни акции през последното десетилетие. През 2014 година Деньо Павлов се появява в на митинг «От референдум в Крим — към референдум в Русия». Участвал като представител на Гражданска инициатива “България подкрепя политиката на Русия”.