Бирата е най-популярната напитка в България след водата

Българският бирен пазар е на 11 място в Европейския съюз, а по консумация на пиво на глава от населението сме на 8 място. Бирата продължава да е най-често консумираната напитка след минералната вода сред българитеОт Съюза на пивоварите в България (СПБ) представят данните за пивоварния бранш, сравнявайки числата с последните две години на пандемия, които изправиха всички индустрии пред значителни предизвикателства.

Пивоварният бранш също не прави изключение от тази статистика. Годишният доклад на Пивоварите на Европа от края на 2021 г. отбелязва спад на консумацията на бира във всички страни на стария континент. Статистиката показва, че преди пандемията през 2019 г. в страните от ЕС са продадени 325 милиона хектолитра пиво, а през 2020 г. – 310 млн. хектолитра. Производството на бира в ЕС за 2019 г. е 370 милиона хектолитра, а за 2020 г. – 350 млн. хектолитра.

Първите данни на СПБ за 2021 г. показват, че в сравнение с 2019 г. у нас спадът в продажбите на бира е близо 6%.

Според експертите, освен неблагоприятните ефекти от пандемията от Ковид, стагнацията на бирения пазар се дължи и на намалелия поток от чуждестранни туристи, ограниченията в работата на заведенията и притесненията на потребителите от все по-високата инфлация. Въпреки тези характерни за всички европейски пазари условия, българските пивовари стоят много добре в общата картина на сектора. В количествен обем българският бирен пазар е на 11 място в ЕС, а по консумация на пиво на глава от населението сме на 8 място.През 2021 г. у нас са започнали работа нови 5 микро пивоварни, с които общият брой на регистрираните предприятия за производство на бира в страната вече е 41. Тази тенденция също е напълно в духа на развитието на сектора на глобално и на европейско ниво. През последните 10 години истински бум на бирения пазар предизвика откриването на все повече малки и микро пивоварни.

Независимо от трудностите, свързани с пандемията, пивоварните компании са сред най-добрите и стабилни работодатели в България. Средният осигурителен доход в бранша е 1 860 лв.