Бум в цените на стоманата и арматурното желязо

Бум в цените на стоманата и арматурното желязо, строителни фирми преустановяват работа, предупреждават от регионалния офис на Камарата на строителите в Стара Загора. От началото на март беше преустановена продажбата на стомана и арматурно желязо заради войната в Украйна, съобщи за БТА Пламен Михалев, председател на Камарата на строителите в Стара Загора.
По думите му това са основни строителни материали и дефицитът се отразява на бранша.
Основните доставчици са от Украйна и Русия, последния кораб спря на българско пристанище пред две седмици, има паника в бранша. Други доставчици от Турция и Гърция, също спират износа с мотив за изчерпана квота. Запасите в българските складове са недостатъчни, обясни пред БТА Пламен Михалев. Той уточни, че и в неговата компания има склад, но те вече не продават.
От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 лева на 2100 лева, а на пазара вече има сериозен недостиг.
Производителите на тухли намаляват до минимум продажбите, защото не знаят как ще се им отразят цените на газа  и тока.
Инвеститори спират обекти заради недостиг на строителни материали.
Според председателя на Регионалния офис на Камарата на строителите не са изключени фалити на фирми.
През следващата седмица в София ще има разширено заседание на Управителния съвет а Камарата на строителите, на което ще се търсят спешни решения за кризата в бранша