Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници

Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници, за да подобрят енергийната си ефективност и намалят сметките си за електроенергия. Пилотният проект се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж” по инструмента за възстановяване от кризата с COVID-19.

В момента процедурата за подпомагане на държавните болници е в етап на одобрение и се очаква да стартира до края на май. Бенефициент ще бъде Министерство на здравеопазването в партньорство с държавни лечебни заведения.

Пилотното изграждане на системи за производство на електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници ще помогне на болниците да не са изцяло зависими от покупката на електрическа енергия, на природен газ или дизелово гориво за отопление. Мярката ще подпомогне значително болниците, разположени в стар сграден фонд, който е енергийно неефективен и консумацията на енергия е изключително висока. По този начин ще се облекчи финансовото им състояние и ще се намали замърсяването на околната среда. С енергията от собствени ВЕИ ще може да се захранват отделни болнични системи, което ще доведе до значителни спестявания и ще намали въглеродния отпечатък.