МРРБ разработва стратегия за реформиране на строителния сектор

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва Национална стратегия за реформиране на строителния сектор, която се очаква да бъде готова до края на тази година.

Стратегическият документ обхваща няколко приоритетни области – електронно управление на инвестиционния процес, образование и умения; устойчиво строителство; иновации и научно-изследователската дейност.

Едновременно с това се подготвят промени в Закона за устройство на територията и сериозен ремонт на инвестиционния процес. Целта е да се облекчи бизнесът, като се опрости процесът – от проектирането до получаването на разрешението за строеж всички стъпки да са електронни и прозрачни. Да няма никакво значение, къде се намира архитектът, проектантът или екипът – документи да могат да се подават електронно. Според министъра на регионалното развитие трябва незабавно да се прекрати ходенето по гишетата и да се засили ролята на надзора в проектирането, както и отговорността на проектанта. „Едва след опростяването на административните процедури и премахване на някои от съществуващите, може да се премине и към дигитализацията на строителния процес”, подчерта министърът.

Вече е сформирана работна група, която да начертае краткосрочните и дългосрочни изменения на Закона за устройство на територията и поднормативните актове и наредби. В подкрепа на изпълнението на Национална стратегия за реформиране на строителния сектор Регионалното министерство планира да бъдат изградени Единен публичен регистър и Единна информационна система по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Целта е да се обединят всички регистри, които към настоящия момент се поддържат от общинските, районните и областните администрации, ДНСК и Министерството . Успоредно с това чрез единната система режимите в инвестиционния процес ще се администрират изцяло по електронен път. „Тоест подаването на документи да става само електронно, в т. ч. заявления и проекти, разрешаване на изработването и одобряването на устройствени планове, одобряване на инвестиционни проекти, издаване на разрешения за строеж и въвеждане в експлоатация.