Превъртаме стрелките на 27 март, идва лятното време

На 27 март, в 03:00 часа, в България се въвежда лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщиха от Института по метрология.Промяната е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г., уточняват от института.

През март 2019 г. Европейският парламент прие резолюция за пълна отмяна на смяната на лятно-зимно часово време.

Заради пандемията и ефектите от Брекзит обаче нещата забуксуваха и на този етап няма окончателно решение на проблема.

Между европейските страни няма и съгласие кое време трябва да остане. Повечето европейци, след проведено допитване, пожелаха да остане за постоянно лятното часово време.
България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Няма консенсус между държавите, кога да се спре със смяната на времето.

За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време. Но към момента няма единодушно решение, както на национално ниво, така и на международно, и изглежда, че засега ще продължаваме да местим часовника всеки март и всеки октомври.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да намали разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.