Редактор на руска телевизия прекъсна новините с: “Лъжат ви за войната в Украйна

Журналистка от руския „Первый канал“ призова за спиране на войната в Украйна по време на пряко предаване на централната новинарска емисия „Время”. Водещата на новините продължила да чете новините по-високо в опит да заглуши Марина Овсянникова, но протестът на редактора се е виждал и чувал няколко секунди, преди каналът да премине към записи.

Докато известната в Русия водеща Екатерина Андреева говори за санкциите, наложени на страната, друга жена изненадващо влезе в кадър и издигна транспарант с надпис: „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната”.
По-късно след това стана ясно, че това е редакторът Марина Овсянникова. Самата тя бе качила предварително записано видео в YouTube, в което заяви, че случващото се в Украйна е престъпление, а Русия – агресор.

“Това, което се случва в момента в Украйна, е престъпление. А Русия е страната агресор. И отговорността за тази агресия лежи само върху съвестта на един човек. И този човек е Владимир Путин. Баща ми е украинец, а майка ми – рускиня. И те никога не са били врагове. А тази огърлица на врата ми е символ на това, че Русия трябва незабавно да спре тази братоубийствена война. За съжаление, през последните години работих за Първи канал, който се занимаваше с кремълска пропаганда. И сега много се срамувам от това. Срамувам се, че си позволих да говоря лъжи от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих руският народ да бъде зомбиран. Мълчахме през 2014 г., когато всичко това едва започваше. Не излязохме на митинги, когато Кремъл отрови Навални. Просто мълчаливо наблюдавахме този антихуманен режим. А сега целият свят ни е обърнал гръб. И още десет поколения от нашите потомци няма да се отърват от тази братоубийствена война. Ние, руснаците, сме мислещи и интелигентни. Само ние можем да спрем тази лудост. Излезте на митингите, не се страхувайте. Не могат просто да ни вкарат всички в затвора.

Правозащитната група ОВД – Инфо съобщи, че Овсяникова е арестувана малко след протеста си и е задържана в полицейски участък в Москва. Тя може да отиде в затвора според нововъведеното руско законодателство, което криминализира разпространението на така наречените “фалшиви новини” за руските военни. Осъдените по закона могат да получат до 15 години затвор.
В изявление, публикувано от държавната информационна агенция ТАСС, Първият канал казва, че “се е случил инцидент с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна проверка”.